Gde otići za vikend u Vojvodini?

Srem, Banat i Bačka – tri zvezde predivne Vojvodine.  Plodna bogata ravnica, salaši i zvuk tambure, velelepni dvorci, duga vinska tradicija, autentična začinjena kuhinja i Vojvođani –srdačni domaćini, pomalo usporeni- barem tako drugi kažu, izvanredni gastronomi i poznavaoci uživanja u prirodi i hrani.

Kažu da na karakter ljudi na različitim podnebljima mogu uticati između ostalog, istorijske prilike i geografija- da li neko živi u ravnici, u planini ili u velikom gradu.  Vojvođani važe za ljude koji su usporeni, deluju ravnodušno, imaju smirene reakcije i sve im je “ravno”. 

Da li onda možete da zamislite kako bi izgledao jedan vojvođanski odmor? 

Odmor u Turiji

Ovog puta, predstavljamo Vam selo zvano Turija, vojvođansko selo koje se nalazi u južnobačkom okrugu, u opštini Srbobran. Selo koje se nalazi na tri vode i mesto gde su zalasci sunca neverovatni i čini nam se još uvek nedovoljno poznati mnogim ljubiteljima prirode. 

zalazak sunca u Turiji

Izvor: Progresivna suza festival

Selo Turija se nalazi u opštini Srbobran i prvi put u istoriji se spominje davne 1426. godine. Na samo 36km od Novog Sada i 114 od beogradskog aerodroma, Turija predstavlja odličan beg od gradske buke i gužve i idilično mesto za odmor duše i tela   Prva škola je osnovana 1730. godine, prva crkva sagrađena 1750. godine, a prve pozorišne predstave počele su 1866. godine. U Turiji su rođeni mnogi znameniti Srbi, o kojima ćemo svakako pisati u nekom od narednih blogova.

PARK PRIRODE U TURIJI

Beljanska bara Turija

Izvor: Wikipedia

Park „Beljanska bara“ nalazi se u centralnoj Bačkoj i zajedno sa rekom Krivajom uliva se u VelikI bački kanal, upravo u Turiji. Beljanska bara predstavlja značajno očuvano vlažno područje, koje se može pohvaliti brojnim retkim vrstama biljaka i životinja u vodenim, vlažnim i močvarnim staništima. Upravo zbog toga je i 2013. godine proglašena zaštićenim područjem III kategorije.

Retko očuvana eko oaza ovog mesta je idealno mesto za odmor duše i tela i  jedinstvena u celoj Srbiji.

Da li ste znali?

Purpurna čaplja, ptica koja se nalazi na Crvenoj svetskoj listi zaštićenih vrsta, za svoj dom izabrala je upravo Beljansku baru.

Čaplja Beljanska bara

Izvor:Wikipedia

VOJVOĐANSKA KUHINJA

Na samo pola sata vožnje od Novog Sada, autentično vojvođansko selo privlači vas osećajem mira, zvukom tišine i mirisom ukusne hrane.. Prva asocijacija na Turiju su sigurno Balaševićevi stihovi: „Al se nekad dobro jelo!“ Al’ se dobro jede i danas u Turiji! Dobro, ipak je prva asocijacija na Turiju čuvena „Kobasicijada“, festival koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda i ovog februara oborio svoj lični rekord najduže kobasice na svetu od celih 2038 metara. 

Domaća kuhinja Hunting House hotela u Turiji

Izvor: Hunting House Turija

U Turiji je 2018. godine otvoren Hunting House restoran koji svojim gostima nudi tradicionalnu vojvođansku kuhinju sa domaćim specijalitetima. Restoran je u sklopu hotela kapaciteta do 30 osoba i pored smeštaja nudi kongresnu salu  i organizaciju poslovnih i privatnih događaja. 

Vojvođanski salaš u Turiji

Pri samom ulasku u selo imate utisak kao da ste miljama daleko od grada, buke i onog poznatog stresa u gradskoj vožnji. Kad merimo koliko vremena smo izgubili u vožnji, u čekanju zelenog svetla, ali ajte – čuli ste današnje vesti ili pesmu koja vas je„pogodila“ , koju baš kao po Marfiju morate prekinuti jer ste našli parking mesto.

Na trenutak je vreme stalo i pomislite da je to samo trenutno. Ali osećaj vas vara. Taj osećaj nije trenutan, to je stanje ovog vojvođanskog sela. Kako minuti prolaze vidite da je sve onako  „vojvođanski usporeno“, ali ovog puta ne smeta. Nije osećaj kao kad u gradu vidite da Somborac vozi ispred vas.(Somborci nema ljutnje, vaša sam:))

Salaši su mesto gde se setite ili doživite sasvim novo iskustvo i osećaj koji Vas vraća u ona stara dobra vremena kada je kapija dvorišta uvek otvorena i kada nema potrebe da vam se komšija unapred najavljuje za kafu.

Turija ima jedan poseban salaš, porodično mesto građeno godinama. Na 4.2 ha zemlje nalazi se vinograd, voćnjak, ribnjak, farma ovaca, odbojkaški i fudbalski tereni.. Ono što Salaš Tatić najviše krasi je upravo to što se nalazi na samoj obali Velikog bačkog kanala. Čamcem sa salaša  možete upoznati sve tri vode Turije kao i celu floru i faunu Nacionalnog parka „Beljanska bara“.

Domaćini Vas dočekuju raširenih ruku iako se prvi put vidite. Sa domaćim sokovima, rakijom, izvrsnim domaćim specijalitetima poput roštilja i ribljeg paprikaša, na salašu ćete doživeti „100 čuda“ i sigurno doći opet.   

 

Salaš Tatić

Izvor: Salaš Tatić

Prethodne dve godine su nas naučile da moramo usporiti, možda promeniti listu prioriteta i naučiti brinuti o sebi. Upravo su jedan od neophodnih lekova za dušu i telo putovanja. Još ako su vam destinacije blizu, nema razloga da jedno popodne ili vikend ne posvetite otkrivanju ovog malog vojvodjanskog mesta, koji pleni svojim šarmom i jednostavnošću. 

Pripremila: Jelena Bunčić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *